Er is soms wat verwarring over cd teksten bij audio-cd's. Hieronder beantwoorden we de volgende vragen:

1. Wat zijn cd-teksten?
  2. Welke apparaten kunnen cd-teksten zien?
  3. Waarom zie ik geen cd-teksten op mijn computer?
  4. Hoe check ik of een cd cd-teksten heeft?
  5. Hoe maak ik een master met cd-teksten?

1. Wat zijn cd-teksten?

CD-tekst is extra informatie die op audio-cd's kunnen worden geplaatst zoals de artiestennaam, albumnaam en de namen van de nummers. Ook informatie als de namen van de componist, de auteur en de ISRC-codes kunnen hier worden opgeslagen.

2. Welke apparaten kunnen cd-teksten zien?

Hier heerst nog wel eens verwarring want er zijn nog maar weinig apparaten die cd-teksten uitlezen en weergeven, enkele voorbeelden:

• de meeste cd-spelers in auto's,
  • sommige hifi cd-spelers,
  • de meeste hifi dvd-spelers,
  • bijna alle computers, maar niet met standaard software zoals Windows Media Player en iTunes.

3. Waarom zie ik geen cd-teksten op mijn computer?

Helaas geven de meeste computers met cd-spelers standaard geen cd-teksten weer maar proberen die informatie te downloaden van het internet. Als je dus een cd die is voorzien van cd-teksten in je computer of Mac stopt en deze afspeelt met bijvoorbeeld Windows Media Player of iTunes, zie je geen cd-teksten, tenzij jouw album ook online vindbaar is voor Windows Media Player en iTunes.

De meeste versies van Windows Media Player proberen de album info te downloaden uit verschillende cd-databases waaronder de XBox Music Store en daar geldt hetzelfde probleem dat als jouw muziek in geen van die cd-databases staat, het programma dus geen cd-teksten zal vertonen. In het geval van iTunes wordt de artiestennaam en andere informatie gedownload uit de iTunes Store. Als je album dus niet op iTunes staat, zal iTunes dus niet deze informatie weergeven.

4. Hoe check ik of een cd cd-teksten heeft?

Het makkelijkste is dus om de cd af te spelen in een auto-radio met cd-speler en daar op het 'Display' (of soortgelijk genaamd) knopje te drukken om de artiestennaam, albumnaam of de naam van het nummer weer te geven. De meeste hifi cd- en dvd-spelers met een display kunnen ook de cd-teksten vertonen.

Op Windows.

Het is zonder het installeren van software helaas niet mogelijk om de cd-teksten te zien op Windows. Maar je kunt hiervoor de gratis software CDex downloaden en installeren. Je kunt deze downloaden van www.cdex.mu. Let wel op dat je tijdens het installeren deze vinkjes uitvinkt om te voorkomen dat reclame wordt geïnstalleerd.

Na het installeren van deze CDex start je het programma, stop je de cd in je computer en zie je direct of en zo ja welke cd-teksten er op de cd staan.

Op Mac.

De snelste manier om op een Mac de cd-teksten te checken is een beetje technisch, maar wel eenvoudig en het is niet nodig om software te installeren.

• Stop de cd in je Mac en open de Terminal. (Klik hiervoor op het zoeken icoontje rechtsboven in je scherm, zoek naar 'Terminal' en start dat programma.)
  • Type deze code:  drutil cdtext  en druk op enter.

• Alle cd-teksten die op de cd aanwezig staan worden nu getoond. (Zie afbeelding hieronder.)
  • Als de cd niet is voorzien van cd-teksten staat er 'No CD-Text information available.'

5. Hoe maak ik een master met cd-teksten?

Voor de productie van jouw cd's hebben we een master image nodig. Dit is een exacte digitale kopie van een fysieke cd en kun je zelf maken door de instructies te volgen op deze pagina:

Zo maak je de perfecte master.

Een master image obv een fysieke cd.

Als je een master image maakt obv een fysieke cd, moet die bij het branden wel van cd-teksten zijn voorzien. Vrijwel alle brandprogramma's voorzien hierin, dus zorg ervoor dat je de artiestennaam, de naam van het album en de nummers volledig invult bij het branden van de cd. Wanneer deze vervolgens weer wordt omgezet naar een digitale master image (bijvoorbeeld met Imgburn), worden die cd-teksten automatisch overgenomen.

Een master image maken met DDP Creator.

Voor het maken van de perfecte master image raden we aan om de software Sonoris DDP Creator te gebruiken. Dit is betaalde software maar hier is een volledig werkende gratis proefversie verkrijgbaar die je hier kunt downloaden. Hiermee kun je obv je WAV-bestanden een master image maken en bij het maken hiervan kun je direct de artiestennaam, de naam van het album en de nummers invullen.

Kom je er niet uit? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag verder.